menu

Suitsetamise mahajätmine saab alguse esimesest mõttest

suitsetamise mahajätmineMa sattusin siin rääkima ühe noore sugulasega, kes on salasuitsetaja. Kuna ta on suitsetanud alles paar aastat, siis on tal illusioon, et ta suitsetab ainult sellepärast, et talle meeldib ja tal ei ole mingit sõltuvust. Ma kutsusin teda üles sellest lahti saama ja tema vastus oli, et kui tal peaks sõltuvus tekkima, siis ta jätab suitsetamise maha.

See on paljude suitsetajate puhul sama mõte, et nad ei jäta suitsetamist praegu maha, sest neil ei ole motivatsiooni ega põhjust. Kuid motivatsioon mahajätta tekib alati mingist lisastressist- sul hakkab tervis käest minema, su rahaline seis ei lase sul enam suitsetada, sa oled rase, või oled seltskonna viimane suitsetaja. Miks oodata mingit probleemi, enne, kui see ette võtta? Me ei vaheta ju autol õli siis, kui mootor on kokku jooksnud? Me ei lähe ju tualetti siis, kui püksid on juba märjad? Miks me suhtume suitsetamisesse teisiti?

Ma ise olin samasugune. Ma olin veendunud, et ma naudin suitsetamist niivõrd väga, et ma ei suudaks küll kunagi maha jätta. Samas teisalt lootsin, et see läheb äkki ise kuidagi üle, sest mu vanaisa suri kopsuvähki ja mu isal on kõik suitsetaja haigused, mida nimetada oskan. Minu ideaalne õhtu nägi välja: teha mida iganes ja samal ajal suitsetada. Kui ma suitsetada ei saanud, siis ei olnud see minu jaoks kvaliteetaeg. Alles siis, kui ma olin jõudnud kolme pakini päevas, köhisin ja rögastasin igal hommikul, jõudis mulle pärale, kuhu ma juba langenud olin.

Suitsetamine on üldse nii salakaval lõks- sa ei saa aru, et sa oled sõltuvusse jäämas, kuni ühel hetkel suitsetadki sa paki päevas. Ükski suitsetaja ei planeerinud enne esimest sigaretti, et ta suitsetab nüüd 30 aastat järjest ja paki päevas. Ta ei plaaninud, et kui ta õhtul koju tuleb ja avastab, et pakki on ainult üks suits jäänud, et see teda tulevikus paanikasse ajab. See oli lõks.

Lõks ongi suunatud noortele inimestele, sest tubakafirmad ja e-sigaretifirmad näevad vaeva, et noored lihtsalt aeg-ajalt suitsetaks, sest nad teavad, et kui neid momente tekib piisavalt, siis ühel hetkel avastabki noor inimene end, mitte suitsetamas vaid neil momentidel, vaid ka muul ajal- kui ta bussi ootab, vahetunni ajal, sõpradega väljas olles.

Minu soovitus on, et kui sul tekib väiksemgi mõte, et peaks maha jätma, siis võta sellest kinni, sest sa ei tea, millal see uuesti tekib. Nende kahe mõtte vahel võib olla kümneid aastaid nagu ma klientide puhul näinud olen. Kui tuleb mõte, et prooviks õige maha jätta, siis on super! Võta sellest kinni, sest sa ei saa 10 aasta pärast mõelda, et miks ma küll tookord pidin selle maha jätma. Küll aga sa päris kindlasti kahetsed 10 aastat hiljem mõeldes, et miks ma küll tookord maha ei jätnud… Suitsetamise mahajätmine saab alguse esimesest mõttest.

“Suitsetamise mahajätmine saab alguse esimesest mõttest” on saanud ühe vastuse

  1. Kristjan ütleb:

    Hästi kirjeldatud. Alustasin samuti juhusliku sigaretiga siin-seal. Hiljem oli isegi pakk päevas suitsetades kujutlus, et ma ise valin täna hommikul suitsupaki ostmise. Laastamistöö tervisele oli samas nii suur, et tundus nagu tapetaks elusalt. Ise ma polnud võimeline maha jätma. Õnneks Carri meetod aitas. Algul lugesin raamatu, kuid libastusin. Peale seminari pole enam aastaid rohkem ette pannud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.